
D vitamini eksikliğinin 6 belirtisi
D vitamini eksikliği depresyona neden olabilir, ya da depresyon düşük D vitamini düzeyleri için risk artırıyor olabilir. Örneğin, depresyon tanısı olan insanların daha fazla zamanlarını kapalı alanlarda geçirmeleri, daha az sağlıklı beslenmeleri, D vitamini düzeylerini düşürüyor olabilir.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır.
D vitamini eksikliği olan hastaların genellikle yaygın vücut ağrıları vardır.
D vitamini eksikliğinin olduğu durumlarda v,yaz aylarında güneş banyosu yapmak gibi bazı önlemlerin alınmasının D vitamini eksikliğini önler
Ciddi eksikliklerde ise kemik ağrısı ve yürümekte zorluğa neden olan kuvvet kaybı ortaya çıkar.
Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde yorgunluk, halsizlik ve güçsüzlük gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Prof. Dr. Gümürdülü, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak çok ağır hastalıklara yol açan D vitamini yetersizliğinin en iyi ilacının güneş olduğunu belirterek, yağ içerisinde depolanan vitaminlerden birisi olan D vitamininin, hücre büyümesi, kemik ve kas gelişiminde, kalsiyum emilimi, iltihaplı hastalıklarla mücadelede ve bağışıklık sisteminde çok önemli rol aldığını söyledi.
Hangi besinlerde D vitamini vardır ?
- Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
- Tereyağı
- Ton balığı
- Somon
- Uskumru
- İstridye
- Karaciğer
- Yumurta sarısı
- Tatlı patates
- Balık yağı
- Mantar
- Maydanoz
- Yonca
- Isırganotu
- Yulaf
Uykunuzu alın
Düzenli uyku D vitamininden daha fazla faydalanmanızı sağlıyor. Yapılan çalışmalar, günde beş saatten az uyuyanlarda D vitamini düzeyinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Narkolepsi ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları, D vitamini düzeyi düşük olanlarda daha sık görülüyor.